top of page

Szabos Historia

Miklos Szabo

Grundaren och korvmästaren

 

Våra kryddkorvar är skapade av vår fantastiska korvmästare Miklos Szabo med influenser från Ungern, Österrike, Tyskland, Slovenien, Kroatien, Serbien, Rumänien, Bosnien och Polen. Miklos är ungrare från det forna Jugoslavien och lärde korvtillverkningens hemligheter från sin tyska vän hemma i Vojvodina (en provins i norra Serbien) ett område som enligt Miklos hade en av världens rikaste blandning och konkurrens av olika charkkulturer (“charkens Silicon Vally”) med positiva synergieffekter på varandra under 50/60-talet.

När Miklos anlände till Sverige 1965 under den stora arbetskraftsinvandringen började han direkt på Volvos experimentverkstad i Olofström. Hans kärlek och besatthet till korvarna blev hans fritidshobby men när hans vänner, släkter, bekanta och arbetskamrater ville inte se annat än bara hans korvar på sina köksbord bestämde han sig för att sluta på Volvo och leva enbart till sina drömmar genom att starta upp en egen charkuteriproduktion i Sverige. Han var tvungen att vidareutveckla sina recept mellan 1990-1992 då vissa ingredienser saknades eller var förbjudna på den svenska marknaden eftersom Sverige stod utanför EU.

Receptrevideringen medförde ett oväntat nyskapande med ännu godare och ännu mera originella korvar än tidigare med konsistens och tuggmotstånd som förenar det bästa från Central- och Östeuropa. Under samma period köpte han en gammal stärkelsefabrik i Näsum (Skåne) som han byggde om till ett slakteri & charkuteri.

År 1992 körde Sveriges minsta korvfabrik igång under namnet Szabos Hemchark och sedan dess gör vi med glädje och stolthet Szabos Bästa Originalkorvar till Er alla matmedvetna kunder som har upptäckt & fastnat vid dessa premiumkorvar av hög kötthalt, utan mängder av tillsatser, rökta med riktig rök, gjorda med hantverk av förstklassiga köttråvaror från vårt egna slakteri i samarbete med lokala bönder! Tre generationer av Szabos önskar Er en riktig matglädje och njutning med våra hemmagjorda korv- och salamiprodukter!

 

Välsmakat!

IMG_7322 (1).jpg
IMG_7400 (1).jpg
IMG_6980.jpg
IMG_7035 (1).jpg
bottom of page